Oturum izinlerinin uzatılmaması, yeni gelenlere izin verilmemesi, konut ve kira fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle Antalya’dan Dubai ve Sırbistan’a yoğun göç yaşanıyor. Bu göç konut fiyatları ve kiralarda yüzde 15 – 25 civarında düşüşe neden oldu. Antalya’ya yabancı akını konut başta olmakk üzere kentte birçok alanda fiyatları artıran etken olarak öne çıkıyordu. Ancak bu artış, fiyat hareketine neden olan Rus ve Ukraynalı Antalyalıları da etkiledi. Antalya’da konut ve kira fiyatlarındaki artışı durdurmak amacıyla 10 mahallenin yabancıların ikamet iznine kapatılması, diğer mahallelerde ise ikamet izni bitenlerin sürelerinin uzatılmaması nedeniyle Ruslar, başka ülkelere göç etmeye başladı. Son bir yılda Antalya’daki yerleşik yabancı nüfusta 40 bin azalma yaşandı.
Posta’nın haberine göre Konyaaltı’ndaki Uluslararası Eduant Rus Okulu’nun sahibi Viktor Bikkenev, savaş sonrası Rusya’da asker alımına başlanılmasıyla aşırı göç olduğunu belirterek, “Şimdi bunun tersi var. İnsanlar mecburen gidiyor. Çoğu Dubai’ye gitti. Dubai’de öyle bir sıkıntı olmadığını söylüyorlar. Avrupa’da bazı ülkeler sıkıntısız. Mesela Sırbistan alıyor. İstediği kadar kalabiliyor, iş bulabiliyor. Hırvatistan da aynı. Bazı ülkeler iyi görüyor Rusların gelmesini. Çünkü onlarla birlikte belli bir miktar para da gelebiliyor. Ruslar ayrıca Tayland, Bali, Maldivler’e gidiyor” diye konuştu.
Bikkenev, “Ruslar giderken fiyat da düşüyor. Emlakçıyla görüşüyoruz, satış yok hiç. Antalya’da denize sıfır ev Miami ile aynı ya da daha pahalı olmuş. Arkadaşım Dubai’de Burc Halife’nin yanında evi 1 milyon dolara zor satmış. Antalya’nın fiyatları 1 milyon dolardan başlıyor. Yani anormal yükselmiş. Şimdi ise tam tersi, bir tane ev satılmıyor, fiyat da düşüyor. Göç İdaresi de ikamet izni vermeyince insanların yapabilecek bir şeyi yok” dedi.
Antalyalı emlakçı Zehra Arslan da genel olarak yabancılara konut satışı üzerine çalıştıklarını belirterek, şu bilgileri verdi: “Antalya yabancılar için Avrupa’dan ve Dubai’den daha pahalı bir şehir olmaya başladı. O yüzden insanlar o tarafları tercih ediyor. Bu nedenle ev fiyatlarında yüzde 50 oranında düşüş yaşandı. Yabancılara oturumun verilmesi zorlaştırıldığı için artık insanlar daire fiyatlarında düşüşe gitmeye gidiyor. Özellikle yeni projelerde veya daire kiralamalarında fiyatlar aşağı çekildi. Ortalamada yüzde 15 – 25 civarında düşüş var.”