Gedik Holding’den havacılık ve uzay teknolojileri atağı

Necla DALAN

Halil Kaya Gedik’in kurduğu Gedik Holding, 60 yılı geride ve Türkiye’yi global arenada temsil eden bir grup. Kaynak, vana ve ileri döküm gibi alanlarda sayılı şirketlerden biri haline gelen Gedik Holding, 100’den fazla ülkeye ulaşıyor. Hindistan, Azerbaycan, BAE ve Sırbistan’da şirketleri; Hindistan ve Azerbaycan’da üretim tesisleri bulunuyor.

Bu yıl başında Ekonomist dergisine konuşan Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gedik, savunma sektörüne gireceklerini ve 2,5 milyar TL yatırım için çalışmalarına başladıklarını söyledi. O röportajında Gedik Havacılık ve Uzay Teknolojileri şirketiyle sektöre giriş yapacaklarını anlatan Gedik, sosyal iş ağında bir paylaşım yaptı ve “Yeni sektöre giriş. Gedik Havacılık ve Uzay Teknolojileri firmamızın yeri hazır, makinalar yolda. Gedik’in ilk spin off girişim şirketi. Ülkemize hayırlı olsun” dedi.

BABASI İLK YERLİ OTOMOBİL “DEVRİM” PROJESİNDE GÖREV ALDI

Bu noktada holdingin kurucusu ve Hülya Gedik’in babası Halil Kaya Gedik ile ilgili biraz bilgi vermek isterim. Türkiye’nin ilk uluslararası kaynak mühendislerinden olan Halil Kaya Gedik, günümüzde Yıldız Teknik Üniversitesi olarak bilinen 1953 yılının İstanbul Yıldız Teknik Okulu, Makine Teknikerliği Bölümü’nden mezun oldu. Eğitimine Almanya Staatliche Universitat Konstanz’da devam eden Gedik, makine mühendisliğinden mezun olup, Alman Kaynak Cemiyeti’nin Uluslararası Kaynak Mühendisliği Programı’nı tamamladı.

Almanya’daki eğitimi süresince MAN fabrikasının çeşitli bölümlerinde çalıştı. Çalışma hayatına 1957 yılında Türkiye’ye gelerek, Eskişehir Devlet Demiryolları Fabrikaları Kaynak Grubu’nda başladı, 1960 yılında ise Türkiye’nin ilk yerli arabası olan Devrim projesinde görev aldı.

1963 yılından itibaren özel sektörde kaynak alanındaki çalışmalarına devam etti ve elektrot, döküm, vana ve kaynak makinesi fabrikalarını kurdu. Türkiye’yi hassas döküm teknolojisi ile tanıştıran Halil Kaya Gedik, ülkemizde bu yöntemle döküm yapan ilk tesisi kuran kişi oldu.

EĞİTİM VAKFI VE ÜNİVERSİTE KURDU

Uluslararası Kaynak Mühendisliği eğitimini Türkiye’de geniş kitlelere ulaştırmak amacı ile 1994 yılında Gedik Eğitim Vakfı’nı kurdu. Başarılı sanayici kimliğinin yanı sıra bir eğitim gönüllüsü olarak pek çok projeye imza atan Halil Kaya Gedik, bu çalışmalarından dolayı 2007 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından “Üstün Hizmet Madalyası” ile ödüllendirildi. Türkiye’de sanayi-üniversite iş birliğini güçlendirmek ve nitelikli uzmanlar yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla 2010 yılında İstanbul Gedik Üniversitesi’ni kurdu. Gedik, 14 Ağustos 2012 tarihinde hayata veda etti.

Bu arada Hülya Gedik de babası gibi makine mühendisi… Son üç yıldır kadın kaynakçı yetiştirilmesine öncülük eden Hülya Gedik, meslek sahibi olmayan kadınlara meslek edindirmek ve erkek işi olarak bilinen kaynakçılığı kadının da yapabildiğini göstermek üzere her yıl 100 kadına ücretsiz eğitim imkanı sunuyor.

patronlardunyasi.com