Türkiye’nin kuraklıkla eylem planı Riyad’da açıklandı

“`html

ANKARA (İGFA) – Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde devam eden Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 16. Taraflar Konferansı (COP16) kapsamında önemli gelişmeler yaşanıyor.

Bakan Kurum, konferans sırasında Türkiye’nin “Çölleşmeyle Mücadele Ulusal Stratejisi ve Eylem Planı”nı duyurdu. Konuşmasına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2015 yılında düzenlenen 12. COP Toplantısı’nda dile getirdiği, “Vicdanların çölleştiği bir dünyada toprağın çölleşmesini önlemek imkânsızdır” söylemiyle başladı.

TÜRKİYE, ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELEDE DÜNYADA EN BAŞARILI ÜLKELERDEN BİRİ

Bakan Kurum, Türkiye’nin çölleşme ve erozyon ile mücadelede dünyadaki en başarılı 5 ülkeden biri olduğunu belirtti. “Bu başarılarımızı daha da ileri taşımak amacıyla Çölleşmeyle Mücadele Ulusal Stratejimizi yenileyerek 2030’a yönelik yol haritamızı tekrar oluşturduk. Stratejimizi altı ana prensip üzerine inşa edeceğiz.” dedi.

1. EKSEN: STRATEJİ VE POLİTİKA GELİŞİMİ

Bakan Kurum, bakanlığın web sayfasında yer alan bilgiye göre, eylem planının ayrıntılarını şöyle açıkladı:

“Türkiye Çölleşme Modeli” kapsamında ‘Türkiye Çölleşme Haritası’nı güncelleyeceğiz. Yerel havzalar için özel Risk-Tehlike ve Eylem Planları oluşturacağız. Hassas sektörlerimizi belirleyerek gerekli önlemleri sürekli takibedeceğiz. 2030 yılına dek, çölleşme açısından hassas olan sekiz havzaya özel yönetim eylem planları hazırlayacağız ve diğer havzalar içindeki çalışmalara da başlayacağız. Ayrıca, çölleşmeyle mücadelede tahsis edilen kaynakları iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Sürdürülebilir arazi yönetiminde yeni teknolojileri kullanabilmek adına finansal desteği %25 artıracağız.

2. EKSEN: ARAZİ TAHRİBATI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KULLANIM

Kamuya ait atıl arazilerin, karbon yutak alanlarına dönüştürülmesine yönelik ağaçlandırma çalışmalarımızı hızlandıracağız. Bu sayede, toprak koruma önlemleri alırken özel sektörden de destek almayı hedefliyoruz. İlk aşamada 8 bin hektarda, 8 milyon fidanı toprakla buluşturmayı planlıyoruz. Ayrıca, 200 bin hektar arazimizin yeşil alanlara dönüşmesiyle beraber yıllık 3,5 milyon ton karbondioksit eşdeğeri salınımı azaltacağız. Bu derece yüksek bir başarı ile toplamda 1 milyon hektarlık bir alanı, Karbon Yutak Alanı olarak değerlendirebiliriz.

Yanlış yönetimi önlemek amacıyla “Yutak Alan Karbon Kredilendirmesi ve Sertifikasyonu” projeleri oluşturuyoruz. Yaratılan her karbon kredisinin kullanımını sektörlerle koordine ederek sağlayacağız. Çok yakında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yasalaşacak olan İklim Kanunumuz ile bu uygulamaya hukuksal bir zemin sağlayacağız.

Millet bahçesi projelerimizi destekleyerek yeşil alanların artırılmasına yönelik adımlar atıyoruz. 2025 yılına kadar 81 ilimiz için tamamlayacağımız Peyzaj Rehberleri ile yerel yönetimlere önerilerde bulunacağız. Bu rehberlerde, her şehre özgü bitki türleri ve bakım bilgileri sunulacak.

3. EKSEN: ULUSAL VE ULUSLARARASI KOORDİNASYON

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Akademisi’ni kurduk. Bilimsel temeller üzerine inşa edilen projeler ile gelecek nesillerin haklarını korumak amacıyla kapsamlı yeşil büyüme politikaları uygulayarak ülkemizi ileriye taşımayı hedefliyoruz.

4. EKSEN: SOSYO-EKONOMİK FAALİYETLER

Karbon düzenlemeleri çerçevesinde, yutak alanlarının oluşturulmasına özel sektör katkısını artırarak ve yutak alan yapı maliyetlerini göz önünde tutarak ekonomik fırsatlar yaratmayı planlıyoruz. Ayrıca, bitkisel üretimin sosyo-ekonomik değerini artırmayı hedefliyoruz.

5. EKSEN: AR-GE ÇALIŞMALARI

1970’lerde erozyon nedeniyle yılda 500 milyon ton toprak kaybetmişken, bu oranı yaptığımız müdahalelerle 140 milyon tona düşürmeyi başardık. Bunun yanı sıra, uygun bitki türlerini belirleyerek çölleşmeyi önlemek için 300 hektar alanda ilerleme kaydetmeyi hedefliyoruz. İklim dostu tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması yönünde araştırmalar yapılarak, en az 3 bin üreticiye iyi tarım uygulamaları kazandırmayı planlıyoruz. 2024-2030 Ulusal Strateji ve Eylem Planıyla birlikte halkın ve özellikle kadınların projelere daha fazla dahil edilmesine önem vereceğiz. 14 binden fazla kooperatifin bu sürece entegre edilmesini sağlayacağız.

6. EKSEN: İZLEME VE DEĞERLENDİRME

Çalışmaların sürekli değerlendirilmesi için Türkiye Çölleşme Modeli, Hassasiyet Haritası ve Dinamik Erozyon İzleme Sistemleri oluşturduk. Bu sistemleri uluslararası düzeyde paylaşma ve işbirliği yapma niyetindeyiz.

ÇIĞ RİSK HARİTALARI TAMAMLANDI

Konuşmasında “Çığ Alanlarının Sağlıklı Ekosistemlere Dönüştürülmesi” projelerinin başlatılacağını ve bu sayede çığ riski altında bulunan bölgelerde uygulamaların hayata geçirileceğini duyurdu.

Bakan Kurum, Türkiye’nin COP31 başkanlığına adaylığını bir kez daha vurgulayarak, iklim değişikliği ve çölleşmeyle ilgili deneyimlerini Dünya ile paylaşma arzusunu dile getirdi. Türkiye’nin bu konferansta adil ve sürdürülebilir bir yaklaşım sergileyeceğini belirten Bakan Kurum, dost ülkelerden destek talep etti. Gelecek nesillere çölleşme ve iklim değişikliği endişesi taşımayan bir Türkiye bırakmayı amaçladıklarını ifade etti.

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir